Ασφαλείς τρόποι άσκησης για κουτάβια και νεαρά σκυλιά

Στάδια ανάπτυξης οστών

Αν έχετε ένα ή περισσότερα κουτάβια στο σπίτι σας θα έχετε παρατηρήσει αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας να “τρελαίνονται”, να κάνουν σβούρες, να τρέχουν ασταμάτητα ή να πηδάνε δεξιά και αριστερά. Τα κουτάβια έχουν γενικά περισσότερη ενέργεια από τα ενήλικα σκυλιά και έτσι χρειάζονται περισσότερη εκτόνωση.

Τα κουτάβια είναι μικρές, τριχωτές μπάλες ενέργειας που χρειάζονται άσκηση για να παραμείνουν υγιή, αλλά η υπερβολική άσκηση δεν είναι καλή για αυτά. Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική, παρατεταμένη δραστηριότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια για τα οστά και τις αρθρώσεις των κουταβιών που αναπτύσσονται.

Κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό και όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το κουτάβι σας, τόσο περισσότερο θα μάθετε πόση άσκηση χρειάζεται για να το κρατήσετε χαρούμενο και υγιές!

Τι να αποφύγουμε

Δε συνιστάται να κάνετε τζόκινγκ σε σκύλους ηλικίας μικρότερης των 14 έως 18 μηνών, ειδικά σε μεγάλες ράτσες, έως ότου οι σύνδεσμοι, τα οστά και οι αρθρώσεις έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγουμε πλήρως τα ψηλά άλματα καθώς και το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες.

Μιλήστε με τον κτηνίατρο ή τον εκτροφέα σας σχετικά με το πόση καθημερινή δραστηριότητα είναι κατάλληλη για το κουτάβι σας και μην ξεχνάτε ότι η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εκπαιδεύσετε και να κοινωνικοποιήσετε τον νεαρό σας σκύλο.

 

Τρόποι εκτόνωσης

Προτιμάμε ασκήσεις μικρής διάρκειας και μέτριας έντασης.

 

  • Περπάτημα

Περπατήστε μέτριες και μικρές αποστάσεις πχ ενός χιλιομέτρου, σε πιο μαλακές επιφάνειες όπως γρασίδι ή άμμο.

  • Κολύμπι.

Τα περισσότερα σκυλιά λατρεύουν το νερό και το κολύμπι είναι εξαιρετικό για σκύλους με προβλήματα στις αρθρώσεις, καθώς παρέχει άσκηση χαμηλής έντασης. Ένα σωσίβιο μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει στο νερό περισσότερο για μια βέλτιστη προπόνηση. Η άσκηση αυτή εκτός του ότι δεν πιέζει και δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους του σκύλου, γυμνάζει τους περισσότερους μυς.

  • Επαναφορές (Fetch)

Το Fetch δε χρειάζεται να είναι βαρετό! Κάνοντας τον να τρέξει στην ανηφόρα για να πάρει μια μπάλα ή πετώντας μια μπάλα στο νερό μπορούμε να γυμνάσουμε αρκετά τον σκύλο μας. Εναλλάξτε μπάλες, φρίσμπι ή άλλα πολύτιμα παιχνίδια για να εκτονώσετε δημιουργικά το σκύλο σας. Παράλληλα με τις ασκήσεις επαναφοράς, μπορείτε να δουλέψετε στο δέσιμο της σχέσης σας καθώς και τις εντολές ΕΛΑ και ΑΣΤΟ.

  • Υπακοή

Η εργασία υπακοής μπορεί να μη φαίνεται σαν άσκηση με την πρώτη ματιά, αλλά η εξάσκηση στην ανάκληση, την ανάκτηση και την ενίσχυση βασικών εντολών προσφέρει πνευματική διέγερση, καθώς και άσκηση. Μπορείτε επίσης να διδάξετε στον σκύλο σας διασκεδαστικά νέα κόλπα που θα φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

 

Κρατήστε τις προπονητικές συνεδρίες σύντομες.

Όταν εκπαιδεύετε μια βασική εντολή, κρατήστε τις συνεδρίες σύντομες, περίπου 5 λεπτά η καθεμία, και προσπαθήστε να έχετε κατά μέσο όρο συνολικά 15-20 λεπτά την ημέρα. Τα κουτάβια έχουν σύντομο εύρος προσοχής, οπότε ολοκληρώστε τη συνεδρία σας με θετική νότα, ώστε να είναι ενθουσιασμένα για την επόμενη συνεδρία! Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στη χρήση των εντολών και γενικότερα στην εκπαίδευση. Χρησιμοποιήστε την ίδια λέξη ή/και σήμα με το χέρι όταν διδάσκετε στο κουτάβι σας βασικές ενδείξεις όπως κάθισε, μείνε και έλα.

 

Εξάσκηση σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Το να πας ένα κουτάβι σε ένα νέο περιβάλλον, όπως ένα πάρκο ή στην παραλία και να ζητήσεις μια συμπεριφορά είναι πολύ διαφορετικό από την προπόνηση στο σπίτι σου. Αυτό οφείλεται στην ποικιλία των νέων εικόνων και μυρωδιών που θα συναντήσει έξω από το σπίτι. Προσπαθήστε να εξασκηθείτε σε διαφορετικά περιβάλλοντα για να κάνετε τον σκύλο σας να έχει αυτοπεποίθηση ανεξάρτητα από την κατάστασή του. Λάβετε υπόψη σας ότι τα κουτάβια δεν πρέπει να πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά σκυλιά μέχρι να ολοκληρώσουν το κύκλο εμβολιασμού!

Τέλος, κάνετε υπομονή!

Τα κουτάβια μεγαλώνουν και μαθαίνουν, όπως και τα μικρά παιδιά. Θα κάνουν λάθη και μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα τι ζητάτε. Όλα τα κουτάβια μαθαίνουν με διαφορετικές ταχύτητες, επομένως μείνετε σε αυτό και μην απογοητεύεστε. Η διατήρηση μιας συνεπούς ρουτίνας με το τάισμα, τα διαλείμματα για τουαλέτα, τους υπνάκους και το χρόνο παιχνιδιού θα κάνει το κουτάβι σας να αισθάνεται ασφαλές - και ένα ασφαλές κουτάβι είναι έτοιμο και ικανό να μάθει!