Επιβράβευση ή Δωροδοκία

Υπάρχει συχνά η απορία αν επιβραβεύοντας το σκύλο μας κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δημιουργώ μια συνήθεια ή ακόμα και εξάρτηση, η οποία θα είναι δύσκολο να κόψω αργότερα με αποτέλεσμα ο σκύλος μου να πάψει να με ακούει όταν δε θα έχω μαζί μου επιβραβεύσεις/λιχουδιές.

Η απάντηση είναι ΝΑΙ, εφόσον χρησιμοποιείτε τις λιχουδιές ως δωροδοκία και όχι ως επιβράβευση.

Η διαφορά είναι τεράστια, ειδικά για το σκύλο μας.

Ενώ στη μία περίπτωση το έπαθλο είναι παρόν και φανερό και ανάλογα με την αξία που έχει για τον διαγωνιζόμενο (σκύλο), αυτός θα προσπαθήσει αρκετά ή λιγότερο

  - Πόσες φορές έχετε ζητήσει από τον σκύλο σας να έρθει πίσω σε εσάς και όταν αυτός δει ότι έχετε κροκέτα αντί τη μεγάλης αξίας λιχουδιά που περίμενε, έφυγε τρέχοντας μακρυά από εσάς;

  - Έχουν σίγουρα υπάρξει περιπτώσεις που ενώ του δείχνετε ακόμα και μεγάλης αξίας λιχουδιά αυτός επιλέγει να ακολουθήσει ένα άλλο ερέθισμα που τον εξιτάρει περισσότερο (γάτες, άλλα σκυλιά κλπ).

Στην περίπτωση της επιβράβευσης λειτουργούμε διαφορετικά.

   - Ο σκύλος μας συνεργάζεται με το κίνητρο ότι θα λάβει επιβράβευση μιας και αυτή δεν είναι παρούσα και σίγουρα όχι φανερή.

   - Η επιβράβευση θα επέλθει με την ολοκλήρωση της ζητούμενης συμπεριφοράς και όχι πριν.

   - Η αξία της θα είναι κυμαινόμενη και όχι σταθερή, δηλαδή για ανάλογη δυσκολία θα επιβραβεύω αντίστοιχης αξίας έπαθλο.

Αυτός ο τρόπος έχει πολλαπλά οφέλη. Αν δουλευτεί σωστά τότε μετά από λίγο καιρό μπορώ να αρχίσω να αλλάζω παραμέτρους στην επιβράβευσή μου όπως η συχνότητα (Partial Reinforment) και η ποσότητα. Αν ο σκύλος δε λάβει επιβράβευση για κάποια συμπεριφορά, αυτό όχι μόνο δε θα τον απογοητεύσει ώστε να σταματήσει την προσπάθεια αλλά αντιθέτως θα τον κάνει να προσπαθήσει περισσότερο την επόμενη φορά ώστε να κερδίσει το έπαθλο.