Το τάισμα σε μπολ είναι βαρετό

Βρήκα αυτή τη δημοσίευση στο Facebook όπου προωθεί την ιδέα να κάνετε τον σκύλο σας να αναζητήσει/κυνηγήσει το φαγητό του και εξηγεί γιατί.

Ο πυρήνας αυτού του επιχειρήματος με βρίσκει 100% με το μέρος τους. Αλλά όπως κάθε επιλογή που κάνουμε, αυτό έχει και κάποιες παγίδες.

 

Διαβάστε την ανάρτησή τους στο Facebook εδώ:

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- ------

ΤΑ ΜΠΟΛ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΑ

Οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, προτιμούν να κυνηγούν και να αναζητούν ενεργά τροφή αντί να την έχουν ελεύθερα διαθέσιμη ή να την παρουσιάζουν σε ένα μπολ. Αυτή η συμπεριφορά είναι γνωστή ως Contrafreeloading και είναι ένα φαινόμενο όπου ένα ζώο θα επιλέξει να καταβάλει προσπάθεια και να εργαστεί για να αναζητήσει τροφή αντί να φάει τροφή που είναι διαθέσιμη για πολύ λιγότερη ή καθόλου προσπάθεια.

Αυτό μπορεί να μην έχει νόημα για εμάς – γιατί να καταβάλετε όλη αυτή την προσπάθεια όταν θα μπορούσατε απλώς να έχετε το φαγητό που σας παρουσιάζεται; Ή γιατί να κάνω τον σκύλο μου να δουλεύει για μια βασική ανάγκη, μπορεί να ρωτήσετε; Σίγουρα δεν είναι δίκαιο; Το κυνήγι και η αναζήτηση τροφής είναι φυσικές, ενστικτώδεις συμπεριφορές που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση κάθε είδους. Παρόλο που τα εξημερωμένα σκυλιά μας δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτό, αυτή η έμφυτη ανάγκη για αναζήτηση εξακολουθεί να είναι μέρος αυτού που είναι. Επιπλέον, η αναζήτηση τροφής δημιουργεί αύξηση της ντοπαμίνης - της ορμόνης που δίνει καλή αίσθηση. Είναι το κυνήγι μιας ευκαιρίας, ο ενθουσιασμός, η ικανοποίηση και η αίσθηση του επιτεύγματος και όχι η πραγματική κατανάλωση του φαγητού που προκαλεί αυτά τα συναισθήματα καλής αίσθησης. Ελέγχουμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής του σκύλου μας και στον σύγχρονο τρόπο ζωής και το περιβάλλον μας, πολλά σκυλιά έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε φυσικές συμπεριφορές.

Γιατί να μη χρησιμοποιήσετε το φαγητό ως διέξοδο για να τους προσφέρετε εμπλουτισμό και να τους επιτρέψετε να εμπλακούν σε μια πολύ φυσική συμπεριφορά αυξάνοντας παράλληλα τις ορμόνες της καλής αίσθησης;

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- --------

 

Θεωρώ ότι αυτή η ιδέα έχει καλή βάση, αλλά έχει και τα αρνητικά της.

Μόλις διδάξετε τα σκυλιά σας να «κυνηγούν» για την τροφή τους, αυτή η συμπεριφορά θα μεταφερθεί/γενικευτεί εύκολα όσο βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά σε περιβάλλον όπου έχουμε περιορισμένο ή καθόλου έλεγχο. Και σίγουρα δε θα ήθελα ο σκύλος μου να ψάχνει για τροφή στις βόλτες μας - ειδικά στην Ελλάδα όπου σκοπίμως αφήνεται δηλητηριασμένη τροφή για να σκοτώσει αδέσποτα ζώα - ούτε να βρίσκω τον σκύλο μου ανάμεσα σε σακούλες σκουπιδιών.

Αντίθετα, η πρότασή μου είναι να συνδυάσετε ένα παιχνίδι οσμής με το τάισμα. Αυτό μπορεί να γίνει και με την υπακοή. Θεωρώ πολύ βασική και φυσιολογική την ιδέα ότι τα σκυλιά πρέπει να εργάζονται για το φαγητό τους. Έτσι θα τους μάθω να δουλεύουν για μένα για να έχουν πρόσβαση στο φαγητό τους. Η τροφή δεν είναι δωρεάν στη φύση, και κάθε ζώο χρειάζεται να καταβάλει κάποια προσπάθεια για να το αποκτήσει.

Ξεκινώντας από μικρή ηλικία, θα ταΐζω τα σκυλιά μου κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, της κοινωνικοποίησης ή του παιχνιδιού και θα το κρατήσω έτσι για πάντα. Το φαγητό μπορεί να είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο, ειδικά αν δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό.

Θα ταΐζω παράλληλα τον σκύλο μου σε μπολ καθημερινά, αλλά αυτό θα συνδυάζεται επίσης με κάποιο είδος εργασίας.

Κάντε το να είναι ασκήσεις εκπαίδευσης με κλουβί, ασκήσεις περιορισμού ή ελέγχου παρορμήσεων.