Γιατί τα κόκαλα δεν είναι ασφαλή για τους σκύλους

Ποια είναι η πραγματική ιστορία για τα κόκαλα και τα σκυλιά;

Είναι μύθος ότι τα σκυλιά πρέπει να μασούν κόκαλα. Ενώ τα σκυλιά κάνουν σαν τρελά στη θέα και μόνο, τα κόκαλα είναι επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

 

  • Σπασμένα δόντια.

Τα κόκαλα είναι πολύ σκληρά και μπορεί να είναι εύθραυστα, καθιστώντας εύκολο για έναν σκύλο να σπάσει ένα από τα μεγάλα δόντια του . Ένα σπασμένο δόντι είναι επώδυνο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είτε το δόντι εξάγεται είτε σωθεί με ριζικό σωλήνα, αυτό είναι ένα ακριβό αποτέλεσμα.

  • Τραυματισμοί στο στόμα και στη γλώσσα.

Οι σπασμένες άκρες των οστών μπορεί να είναι αιχμηρές. Οι σκύλοι μπορούν να σπάσουν αιχμηρά θραύσματα οστών, τα οποία μπορούν να τρυπήσουν τη γλώσσα, το μάγουλο ή τον μαλακό ουρανίσκο στην οροφή του στόματος.

  • Τα οστά μπορούν να τυλιχτούν γύρω από την κάτω γνάθο.

Τα στρογγυλά οστά μπορεί να κολλήσουν γύρω από την κάτω γνάθο, πίσω από τα κάτω δόντια του κυνόδοντα. Αυτή είναι μια πολύ τρομακτική εμπειρία για τον σκύλο, και τα περισσότερα σκυλιά πρέπει να ναρκωθούν ή να αναισθητοποιηθούν για να κόψουν το κόκαλο.

  • Τα σκυλιά μπορούν να πνιγούν.

Κομμάτια οστών μπορούν να κολλήσουν στον οισοφάγο στο δρόμο προς το στομάχι. Αιχμηρά θραύσματα οστών μπορούν να διεισδύσουν στους μαλακούς ιστούς στο πίσω μέρος του λαιμού ή να τρυπήσουν τον οισοφάγο. Είναι επίσης πιθανό ένα κομμάτι οστού να εισχωρήσει στην τραχεία, παρεμποδίζοντας την ικανότητα του σκύλου σας να αναπνέει. Ο πνιγμός είναι έκτακτη ανάγκη!

  • Τραυματισμοί στο στομάχι και την εντερική επένδυση.

Όπως τα αιχμηρά θραύσματα οστών μπορούν να βλάψουν το στόμα, μπορούν επίσης να βλάψουν τα τοιχώματα του στομάχου και των εντέρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θραύσματα οστών μπορεί να διεισδύσουν πλήρως στα τοιχώματα του στομάχου ή του εντέρου, επιτρέποντας τη διαρροή τροφής και εντερικού περιεχομένου στην κοιλιά. Αυτό προκαλεί μια κατάσταση που ονομάζεται περιτονίτιδα - μια κοιλιακή λοίμωξη που μπορεί να είναι θανατηφόρα, ακόμη και αν αντιμετωπιστεί επιθετικά.

  • Τα οστά μπορεί να κολλήσουν στο στομάχι.

Εάν το θραύσμα οστού είναι μεγάλο, μπορεί να μην μπορεί να περάσει έξω από το στομάχι. Θραύσματα οστών που παραμένουν παγιδευμένα στο στομάχι μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο εμετό και ερεθισμό του στομάχου. Αυτά τα συγκρατημένα θραύσματα οστών πρέπει να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά ή ενδοσκόπηση.

  • Τα οστά μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη στο λεπτό έντερο ή στο κόλον.

Θραύσματα οστών μπορεί να παγιδευτούν στο λεπτό έντερο, προκαλώντας πλήρη εντερική απόφραξη. Αυτό είναι επείγον και απαιτεί χειρουργική αφαίρεση της απόφραξης. Εάν θραύσματα οστών ταξιδεύουν κάτω από τη γαστρεντερική οδό και φτάσουν στο παχύ έντερο/κόλον, μπορεί να συγκεντρωθούν και να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Αυτό είναι επώδυνο για τον σκύλο, καθώς τα θραύσματα των οστών ξύνουν την επένδυση του παχέος εντέρου και του ορθού και οδηγούν σε σημαντικό τραύμα. Ενδέχεται να απαιτηθούν κλύσματα και χειρισμοί για την εκκένωση του παχέος εντέρου.

  • Μόλυνση με παθογόνα σε ακατέργαστα οστά.

Το ωμό κρέας και τα οστά μπορεί να μολυνθούν με έναν αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, των ειδών Salmonella και της Listeria. Αυτά τα παθογόνα μπορεί να αρρωστήσουν ή να μην αρρωστήσουν έναν σκύλο, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας του, αλλά αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων του νοικοκυριού. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα είναι τα πιο ευάλωτα και αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή.