Στηθόλουρο

Το στηθόλουρο είναι αρκετά δημοφιλής εξοπλισμός για όσους έχουν σκύλο.

Χρησιμοποιείται ανεξαρτήτως το μέγεθος του σκύλου, τις συνθήκες βόλτας, τη ράτσα και άλλες παραμέτρους.

Αν και χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο, λόγω του ότι θεωρητικά ασκεί λιγότερη πίεση στο σκύλο σε αντίθεση με ένα περιλαίμιο κολάρο, δημιουργεί διαφορετικά προβλήματα.

 

Το στηθόλουρο τοποθετείται στο δυνατότερο μέρος του σκύλου, το στήθος του. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί την επιθυμία στο σκύλο να τραβήξει, μιας και η αντίσταση που του ασκείται είναι ενθαρρυντική και σχεδόν ποτέ αποτρεπτική.

Με το στηθόλουρο χάνεται οποιαδήποτε ικανότητα κατεύθυνσης έχει ο χειριστής και σε δυνατά σκυλιά με μεγάλη ενέργεια, αυτό είναι έκδηλο, προβληματικό και σίγουρα καθόλου ασφαλές.

Τέλος, λόγω του τρόπου κατασκευής τους, τα περισσότερα στηθόλουρα βγαίνουν σχετικά εύκολα από τα σκυλιά με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σκύλο που μπορεί να διαφύγει και να χαθεί.

Η χρήση του στους κύκλους των επαγγελματιών εκπαιδευτών αφορά σχεδόν αποκλειστικά σε τομείς που είναι επιθυμητή η ΑΥΞΗΣΗ της ορμής και επιθυμίας του σκύλου να τραβήξει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Έτσι το συναντάμε σαν απαραίτητο εξοπλισμό στα κυναθλήματα του IGP και γενικότερα στις υπηρεσίες προστασίας και σωματοφυλακής. Είναι ένας τρόπος να πούμε στο σκύλο μας ότι επιθυμούμε να τραβήξει όσο πιο δυνατά μπορεί χωρίς καμία συνέπεια για τον ίδιο.

 

Αν θέλουμε να μάθουμε το σκύλο μας να περπατάει δίπλα μας χωρίς να τραβάει, τότε η χρήση περιλαίμιου κολάρου είναι αναγκαία.Βέβαια, υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις σε μεγάλης ηλικίας ή και σε πολύ χαμηλής ενέργειας σκύλους όπου οι βόλτες με στηθόλουρο είναι ήρεμες και χωρίς τραβήγματα. Αλλά αν έχουμε ένα τέτοιο σκύλο, αυτό σημαίνει ότι ούτε με το κολάρο θα τραβούσε οπότε πάλι δε βλέπω τη χρησιμότητα.

 

Όσοι δε θέλουν να βλέπουν το σκύλο τους να "πνίγεται" με το κολάρο τραβώντας στη βόλτα, η λύση είναι η εκπαίδευση και όχι ένα εργαλείο που μετατοπίζει το πρόβλημα.

Είναι προτιμότερο να περάσεις 2-3 εβδομάδες εκπαίδευσης χειρισμού του λουριού και να έχεις ένα σκύλο που δεν τραβάει παρά να έχεις ένα σκύλο που θα τραβάει για πάντα.

 

 

 

 

Tags: