e-collar

"ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ..."

 

Πριν ξεκινήσουμε, θα ήταν χρήσιμο να δούμε τη διαφορά μεταξύ ενός "e-collar" και ενός "shock collar".

Ο όρος e-collar αναφέρεται σε ένα ηλεκτρονικό κολάρο που ελέγχεται από ένα τηλεχειριστήριο, το τηλεχειριστήριο είναι μια σημαντική διάκριση επειδή ορισμένα anti bark collars είναι επίσης ηλεκτρονικά, αλλά δεν ελέγχονται μέσω τηλεχειριστηρίου (αυτά συνήθως αναφέρονται ως "bark collar" ή "anti-bark collar»).

Ο όρος shock collar αναφέρεται τεχνικά στο ίδιο πράγμα, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται με υποτιμητικό τρόπο. Μερικοί ισορροπημένοι εκπαιδευτές σκύλων έχουν κάνει μια προσπάθεια να επανακτήσουν τον όρο "shock collar" αλλά το "e-collar" εξακολουθεί να είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος όρος.

Αρχικά, χαίρομαι που η Petco δεν πουλάει πλέον τα άθλια κολάρα τους!

Η Petco, όπως πολλοί λιανοπωλητές κατοικίδιων ζώων, πουλούσε ηλεκτρονικά περιλαίμια χαμηλής ποιότητας. Τα ηλεκτρονικά κολάρα είναι σίγουρα ένα προϊόν όπου η ποιότητα μετράει απολύτως.

Τα ηλεκτρονικά περιλαίμια υψηλής ποιότητας, όπως αυτά που χρησιμοποιούμε εγώ και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου, έχουν 100+ επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ρυθμίσετε το ακριβές επίπεδο που απαιτείται για να επικοινωνήσετε με τον σκύλο σας ανά πάσα στιγμή.

Τα χαμηλής ποιότητας, φθηνά ηλεκτρονικά κολάρα, από την άλλη, έχουν πολύ λίγα επίπεδα. Εδώ είναι το πρόβλημα: εάν ένα επίπεδο 3 δε σταματάει το σκύλο, θα πρέπει να ανέβετε στο επίπεδο 4. Σε ένα ηλεκτρονικό κολάρο υψηλής ποιότητας αυτή είναι μια πολύ μικρή αλλαγή, αλλά σε ένα κολάρο χαμηλής ποιότητας από το 3 στο 4 είναι ένα άλμα και μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για τον σκύλο. Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τα φθηνά ηλεκτρονικά περιλαίμια αξίζουν τον όρο «shock collar» καθώς είναι πολύ σοκαριστικά για τον σκύλο, και δε διαφωνώ.

Η ποιότητα έχει σημασία και ειλικρινά, αυτά τα σκουπίδια που πουλούσε η Petco δεν θα έπρεπε ποτέ να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ!

 

Σε αυτό το σημείο μπορεί να αναρωτιέστε «Αλλά είναι εντάξει να σοκάρεις τον σκύλο σου, ακόμα κι αν είναι με χαμηλό επίπεδο;»

Ας εξηγήσουμε πώς είναι το e-collar.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το μόνο σημείο αναφοράς που έχουν για ένα  ηλεκτρικό «σοκ» είναι κάτι που είναι ταραχώδες και επώδυνο—το μπερδεύουν με την ηλεκτροπληξία με την καλωδίωση που ίσως είχαν μια εμπειρία ή με το άγγιγμα ενός ηλεκτρικού φράχτη που χρησιμοποιείται για τα ζώα κ.λπ.—και υποθέτουν ότι αυτό είναι ίδιο και με το e-collar.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αυτομάτως υποθέτουν ότι είναι όλα επώδυνα. Ωστόσο, όλα αυτά τα άτομα δεν έχουν χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ ένα ή ακόμα και δεν έχουν κρατήσει ένα στα χέρια τους. Υποθέτετε ότι είναι μια συσκευή βασανιστηριών λόγω όσων έχετε ακούσει από άλλα άτομα που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ή κρατήσει ποτέ μια συσκευή. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πραγματικότητα των e-collars! Τα υψηλής ποιότητας e-collars χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε μια μονάδα TENS.

Προσέξτε τις λέξεις - κλειδιά; «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΚΟΛΑΡΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ»

Γιατί υπάρχει διαφορά. Τα υψηλής ποιότητας κολάρα είναι διεγερτικά μυών. Σε χαμηλά επίπεδα, αυτή είναι μια περίεργη αίσθηση χτυπήματος που μοιάζει με ένα ελαφρύ χτύπημα στον ώμο. Ο λόγος για τον οποίο αυτός είναι ένας τόσο υπέροχος τρόπος επικοινωνίας με τον σκύλο σας είναι επειδή είναι μια εμπειρία αφής (σε αντίθεση με την ακουστική εμπειρία μιας λεκτικής εντολής). Οι απτικές μέθοδοι επικοινωνίας είναι πιο φυσικές για τον σκύλο σας και μπορούν να φτάσουν στον σκύλο σας σε στιγμές που είναι πιθανό να αγνοήσουν τη λεκτική εντολή σας. Εάν έχετε καλέσει ποτέ τον σκύλο σας και σας έχει αγνοήσει εντελώς, μπορείτε να εκτιμήσετε την ικανότητα να τραβάτε την προσοχή του με το e-collar!

Η ομορφιά της εκπαίδευσης με e-collar είναι ότι μπορείτε να επικοινωνήσετε σε οποιοδήποτε σενάριο. Τώρα, αυτό δε σημαίνει ότι τα σκυλιά έρχονται με κάποιο είδος διαισθητικής γνώσης για το ηλεκτρονικό κολάρο, πρέπει πρώτα να τους διδάξετε τι να κάνουν όταν αισθάνονται αυτή την αίσθηση, και εδώ έρχεται η εκπαίδευση.

Τα ηλεκτρονικά περιλαίμια πρέπει να είναι σε συνδυασμό με ενδελεχή, ποιοτική εκπαίδευση σκύλων, προκειμένου αυτή η επικοινωνία να έχει νόημα για τον σκύλο σας. Δεν μπορείτε απλώς να βάλετε το κολάρο και να αρχίσετε να πατάτε κουμπιά (παρακαλώ μην το κάνετε αυτό). Τώρα, σε υψηλότερα επίπεδα το e-collar μπορεί φυσικά να είναι άβολο, αλλά ούτε αυτό είναι κακό. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να είναι ένα LIFE SAVER. Τα υψηλότερα επίπεδα του e-collar χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν τον σκύλο σας να κάνει κάτι που δεν πρέπει να κάνει. Τρέχει προς ένα δρόμο με κυκλοφορία; Προς ένα άγριο ζώο; Προς έναν γκρεμό; Απέναντι σε έναν εχθρικό σκύλο;

Τα ανώτερα επίπεδα του e-κολάρου μπορούν να σταματήσουν τον σκύλο σας, χωρίς να απαιτείται λουρί.

Πόσα άλλα εκπαιδευτικά εργαλεία γνωρίζετε που μπορούν να το κάνουν αυτό;

Μπορείτε να πείτε "Λοιπόν, εάν ένας σκύλος είναι πλήρως εκπαιδευμένος, τότε θα πρέπει να ανταποκριθεί στις λεκτικές εντολές σας και δε θα χρειαστείτε άλλα εργαλεία!"

Α, αλλά τα σκυλιά δεν είναι ρομπότ, έτσι δεν είναι; Ακόμη και πλήρως εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορεί να κάνουν λάθη, να αποσπαστούν και να παγιδευτούν στη στιγμή ή να κάνουν κακές επιλογές (ίσως αυτό το ελάφι στο δάσος να άξιζε τον κόπο). Το ηλεκτρονικό κολάρο σάς δίνει έναν τρόπο να επικοινωνείτε με τον σκύλο σας εκείνες τις στιγμές μιας και ανεξάρτητα πόσο καλά εκπαιδευμένος είναι ο σκύλος σας — πάντα θα υπάρχουν αυτές οι στιγμές! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το ηλεκτρονικό κολάρο θα μπορούσε να σώσει τη ζωή του σκύλου σας.

Λοιπόν, γιατί χρησιμοποιώ το e-collar;

Επειδή τα υψηλής ποιότητας e-collars σε συνδυασμό με την κατάλληλη εκπαίδευση παρέχουν μια μέθοδο επικοινωνίας που δεν είναι εγγενώς άβολη ή ανησυχητική, αλλά μπορεί να φτάσει στον σκύλο μου ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μας - και τα κάνει όλα αυτά χωρίς κανένα κακό στον σκύλο.

Είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένος τρόπος αλλαγής του τρόπου επικοινωνίας.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!

Εάν έχετε εκπαιδευμένο σκύλο με e-collar, σας ενθαρρύνω να χρησιμοποιήσετε το e-collar σας με περηφάνια! Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που κρίνουν τις αποφάσεις μας και δεν είναι πρόθυμοι να εξετάσουν νέες πληροφορίες, αλλά μην τους αφήσετε να σας εμποδίσουν να κάνετε αυτό που γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο για τον σκύλο σας.

 

-@Shane Doss

Canine Encounters Law Enforcement Training - CELET

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από τον εκπαιδευτή dogtrainercebu