Αποφυγή φόλας

Αρκετοί έχουν ακούσει για περιστατικά ή ακόμα έχουν βιώσει τη δυσάρεστη εμπειρία της δηλητηρίασης του σκύλου ή της γάτας τους. Οι φόλες είναι συνήθως τροφές με κάποιο δηλητήριο ή κάποιο πρόσθετο (γυαλί, καρφιά κ.α.) που θα προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό του ζώου κατά τη μάσηση ή πέψη της τροφής αυτής.
Πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που ο υπεύθυνος (αν και σπάνια βρίσκεται) αντιμετωπίζει πλέον βαριές ποινικές ευθύνες.
Από την άλλη, οι συνέπειες που έχει αυτή η πράξη, είναι τρομακτικές τόσο για το ζώο όσο και για τον σύντροφό του. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι κηδεμόνες το αντιλαμβάνονται γρήγορα και με σωστή αντίδραση προλαβαίνουν να σώσουν τη ζωή του φίλου τους, άλλες φορές αυτό γίνεται αντιληπτό αργά, χωρίς πολλά περιθώρια ίασης.
Συνήθως οι περιπτώσεις δηλητηρίασης ζώων σε αστικό περιβάλλον έχουν κάποια όμοια χαρακτηριστικά.
Αυτά, συνοψίζονται στο ότι το ζώο είναι είτε χωρίς λουρί ή/και δε βρίσκεται υπό την απόλυτη εποπτεία του κηδεμόνα του.
Οπότε η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος, είναι το να ελέγχει όσο καλύτερα γίνεται τις μεταβλητές στο περιβάλλον του.
Έχοντας αυτή τη γνώση, το επόμενο βήμα είναι να εκπαιδεύσουμε το σκύλο μας την άρνηση τροφής όταν είμαστε μαζί.
Σε αυτό το βίντεο αποτυπώνεται η συμπεριφορά της Μόιρας μετά από εκπαίδευση άρνησης τροφής.
Training a dog to avoid poisoned food - (Αποφυγή φόλας)
Ξεκινήσαμε αφήνοντας 3 ειδών τροφές - παγίδες (κροκέτες, κροκέτες με λάδι σολομού και κροκέτες με παριζάκι) σε απόσταση μεταξύ τους, στην αρχή μέσα σε σακούλες και έπειτα χύμα στο έδαφος. Η συμπεριφορά που ζητάμε είναι η αδιαφορία προς αυτές τις τροφές και η προσοχή του σκύλου στον χειριστή, όπου αυτός με τη σειρά του, επιβραβεύει με υψηλής ποιότητας ενισχυτή.
Σημειώνεται ότι αυτή η συμπεριφορά χρειάζεται πολλές επαναλήψεις σε διαφορετικά πεδία και με διαφορετικές τροφές, αλλάζοντας παράλληλα περισσότερες μεταβλητές.
Το επόμενο και τελευταίο στάδιο είναι η εκπαίδευση άρνησης τροφής με απουσία του χειριστή.
Η άρνηση τροφής είναι μια δύσκολη διαδικασία που αντιτίθεται στο ένστικτο του σκύλου και διαφέρει από σκύλο σε σκύλο. Πότε μα ποτέ δεν παρέχεται 100% εγγύηση ότι θα λειτουργήσει απουσία χειριστή. Παρόλα αυτά, χτίζοντας τέτοιες συμπεριφορές μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλής για την αποφυγή φόλας κατά τη διάρκεια της βόλτας μας.