Πότε ολοκληρώνεται η εκπαίδευση ενός σκύλου;

  • Πότε ο σκύλος μου θα ολοκληρώσει την εκπαίδευση;
  • Μέχρι πότε θα πρέπει να κάνω τις ασκήσεις της εκπαίδευσης;
  • Μέχρι πότε θα πρέπει να επιβραβευω το σκύλο μου;

Αρκετοί μαθητές, μου κάνουν τις παραπάνω ερωτήσεις.

Πολλοί επαγγελματίες εκπαιδευτές δίνουν εσφαλμένα την εντύπωση ότι ο σκύλος μετά από 12-16 μαθήματα θα είναι έτοιμος να διαχειριστεί οποιαδήποτε κατάσταση και ότι δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση των ασκήσεων, μιας κ ο σκύλος έμαθε αυτά που πρέπει.

Αναρωτιέμαι αν αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους.

Μήπως οι γνώσεις που πήραμε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο ήταν όλα όσα χρειαζόμασταν για το υπόλοιπο της ζωής μας;
Σε κάθε επάγγελμα, η εξειδίκευση και η εμπειρία σε κάνει συνεχώς καλύτερο. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που να πει "τα ξέρω όλα κ σταματάω να μαθαίνω".
Ακόμα και μια απλή ενασχόληση που την κάναμε στο παρελθόν καλά αλλά έχουμε πάψει να την επαναλαμβάνουμε, τείνει να ξεχαστεί κ να αδρανοποιηθεί.
Ποιός μπορεί να λύσει μαθηματικές εξισώσεις τρίτης λυκείου αφού περασαν 10-15 χρόνια απο τη τελευταία φορά που έκανε κάτι τέτοιο;
Ποιός μπορεί να μιλήσει μια ξένη γλώσσα ενώ έχει πάρει το δίπλωμα πρίν πολλά χρόνια και στο μεσοδιάστημα δεν τη ξαναμίλησε;
Επιπλέον, αν κάποιος αλλάξει εταιρεία αλλά παραμένει στο ίδιο αντικείμενο, δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα χρειαστεί κάποια επανεκπαίδευση στα νέα δεδομένα ή εργαλεία που χρησιμοποιεί η νέα του δουλειά;
Τέλος, όταν γίνουμε αρκετά αποδοτικοί στην εργασία μας, θα δεχόμασταν μείωση μισθού;

Τα παραδείγματα είναι αρκετά φαντάζομαι για να καταλάβουμε την αντιστοιχία και να δώσει ο καθένας τη σωστή απάντηση στα αρχικά ερωτήματα.

Η εκπαίδευση δεν τελειώνει ποτέ και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όσο για την επιβράβευση, μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους και να μην χρησιμοποιούνε συνεχώς τροφή, όπως ακόμα μπορούμε να αλλάξουμε και τη συχνότητα επιβράβευσης. Στόχος μας παραμένει όμως η όλη διαδικασία να είναι ευχάριστη και ανταποδοτική για τους τετράποδους φίλους μας.

Στο βίντεο της ανάρτησης, ακολουθούμε τη ρουτίνα ασκήσεων που έχουμε με τη Μοίρα, κατά την σημερινή μας βόλτα.
Αν παρατηρήσετε, θα αντιληφθείτε οτι γίνεται ενας συνδυασμός παιχνιδιού και ασκήσεων που παραμένει ευχάριστος για την ίδια πάνω από όλα.