Σκύλοι σε ταινίες και διαφημίσεις

Έχοντας δουλέψει σε κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές, οφείλω να ομολογήσω ότι είναι μια από τις πιο απαιτητικές δουλειές που έχω κάνει.

Το επίπεδο επαγγελματισμού, τα υψηλά standards και οι απαιτήσεις που αποτελούν μέρος της διαδικασίας είναι πολύ απαιτητικά. Αυτό ισχύει για τους ηθοποιούς και τις υποστηρικτικές ομάδες.

 

Όσο για τα σκυλιά,  αυτό ισχύει πολύ περισσότερο.

Για μια τηλεοπτική διαφήμιση όπου ο σκύλος εμφανίζεται για λίγα δευτερόλεπτα, οι σκηνές πρέπει να επαναληφθούν δεκάδες φορές για να ληφθεί η σωστή γωνία, οι εκφράσεις κ.λπ.

Για μια ταινία, αυτό είναι πολλές ώρες για πολλές μέρες.

Για να πάρει τις σκηνές που θέλει ο σκηνοθέτης, ο σκύλος πρέπει να είναι έτοιμος για τα πλάνα ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τραβήξουμε μια σκηνή 10–15 φορές (ίσως 30 λεπτά), μετά να περιμένουμε για μερικές ώρες και να επιστρέψουμε ξανά για μια άλλη σκηνή, και όλα αυτά πολλές φορές την ημέρα για πολλές ημέρες στη σειρά.

 

Για το FLUX, τα γυρίσματα έγιναν για 7 ημέρες, 9–10 ώρες κατά μέσο όρο την ημέρα.

Για να είναι ένας σκύλος σε ετοιμότητα και με υψηλό κίνητρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζεται εξαιρετική διαχείριση από τον εκπαιδευτή του.

 

 

        

 

 

 

Για την τηλεοπτική σειρά  Θολός Βυθός, είχαμε μόνο 2 σκηνές. Αλλά αυτές διήρκησαν σχεδόν όλη μέρα λόγω του ότι ο ηθοποιός που συμμετείχε στη σκηνή με το σκύλο ήταν ένα αγόρι 10 ετών.

                                                                 

Για μια τηλεοπτική εκπομπή σε ζωντανή μετάδοση, είχαμε μόνο μια ευκαιρία.

 

 

Συνολικά, για έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο, το κομμάτι των γυρισμάτων δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ακόμα σειρά ασκήσεων που έχει ξανακάνει στο παρελθόν αρκετές φορές.

Οπότε η δουλειά του εκπαιδευτή είναι να προσπαθήσει να εξομοιώσει τις συνθήκες του γυρίσματος σε σενάρια εκπαίδευσης ώστε να κάνει το σκύλο να αποδώσει το μέγιστο όπως ακριβώς κάνει με όλες τις επιμέρους ασκήσεις ρουτίνας.

Όλα αυτά βέβαια με φροντίδα για την ευζωία του.

Όπως δε θα έβαζα το σκύλο μου να δουλέψει για έρευνα και διάσωση σε επικίνδυνο πεδίο, έτσι σιγουρεύομαι για όλες τις παραμέτρους που θα υπάρχουν στα γυρίσματα.